Wino i gastronomia
Wino i gastronomia

Podróżować to znaczy żyć – a niektórzy żyją, aby jeść! W Albatros Travel wierzymy, że jedzenie jest nieodłączną częścią podróży, niezależnie od tego, czy odkrywamy bliższe, czy bardziej odległe miejsca. Kuchnia danego kraju skrywa w sobie bogactwo kultury; jakie surowce są wykorzystywane, jak potrawy są przygotowywane, jaka historia i tradycja się za nimi kryje? Na przykład w Japonii można spróbować najświeższego sushi na świecie oraz uczestniczyć w ceremonii parzenia herbaty, która sama w sobie jest ważnym elementem kultury.
W Toskanii, Chile czy Republice Południowej Afryki wizyta w winnicy to doskonała okazja, aby spróbować lokalnych win, często podawanych z regionalnym chlebem i serem. Na Kubie natomiast, opierając się na narodowym rumie, stworzono niemal połowę karty drinków, w tym takie koktajle jak mojito, daiquiri czy cuba libre.
Niezależnie od tego, czy delektujesz się delikatnymi stekami w Argentynie, czy kosztujesz słonej soli z Læsø, to, co trafia na Twój talerz, odzwierciedla geograficzną i kulturową odrębność danego miejsca. Na wszystkich naszych wycieczkach odkryjesz lokalną kulturę kulinarną, a czasami pójdziemy krok dalej, stawiając gastronomię i wino w centrum uwagi. Serdecznie zapraszamy!
Zobacz poniżej nasze aktualne wycieczki ze szczególnym akcentem na Wino i Gastronomię lub przejdź bezpośrednio do swojego ulubionego kierunku podróży.